LILEK NA VÍNĚ

        suroviny    
 2 středně velké lilky
 2 dcl suchého bílého vína
 šťáva z jednoho citrónu
 olej nebo máslo na smažení
 sůl
 pepř
 1 lžička kari
 1 větší cibule
 nadrobno nasekaná petržel
 4-6 plátků citrónu
                                   

    1 hodina stání lilku a 30 minut vlastní

                         příprava

Příprava:
1) Oloupeme lilek, nakrájíme ho na asi 1 cm tlustá kolečka, osolíme z obou stran a necháme asi 1 hodinu stát. Po hodině slijeme šťávu z lilků.
2) Na pánvi rozpálíme olej/máslo, lilky opečeme dohněda a odložíme na talíř.
3) Na stejné pánvi a ve stejném oleji osmahneme na kostky nakrájenou cibulku, přidáme kari a zamícháme. Poté přilijeme víno, citrónovou šťávu, osolíme a opepříme.
4) Do směsi na pánvi přidáme opečený lilek a podusíme ještě asi 5 minut.
5) Podáváme s vařenou rýží nebo bramborami, posypané nakrájenou petrželí a ozdobené plátkem citrónu.
 
Tipy:
1) Smažíme-li lilek na másle, docílíme jemnější chuti.
2) Nebojme se lilek osmahnout více, při vaření ve vínové směsi pak rychleji změkne a lépe chutná.

 

                                                                  KLIKNI......................