Vánoční perníčky - hned měkké

 

 

Ingredience: 300 g medu, 300 g pískového cukru, 300 g másla (tuku), 4 vejce, 1 dl mléka, 2 lžičky sody bikarbony, 1 lžička skořice, 10 rozdrcených hřebíčků, mletý badyán, anýz, velká lžíce kakaa, 800 g hladké mouky

 

 

 

Postup přípravy: Med, cukr, máslo a žloutky dobře promíchat, pak přidat mléko a všechno koření. Znova promíchat, přidat mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracovat, udělat bochníček a vložit do moukou vysypané nádoby, a přikryté nechat odpočívat nejméně 12 hodin na dně lednice. Poté těsto vyválet na tlouštku asi 3 až 4 mm, vykrajovat různe tvary. Pokud nechceme zdobit, před pečením potřít vejcem. Na potřené můžeme rozsypat drobné barevné dortové kuličky apod. Není třeba připravovat v předstihu, neboť jsou hned měkké a konzumovatelné.

 

 

 

Vanilkové rohlíčky

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 250 g hladké mouky, 100 g lískových ořechů, 60 g cukru moučka, 180 g másla, 2 žloutky, cukr moučka a vanilkový cukr na obalování

 

 

 

Postup přípravy: Mouku prosijeme na vál, přidáme cukr a strouhané prosáté oříšky. Promneme tuk a pomocí žloutků zpracujeme těsto. Necháme v chladnu odležet. Rozdělíme na několik kusů, z každého vyválíme válečky, odkrajujeme stejnoměrné kousky a tvoříme rohlíčky. Pečeme na suchém plechu. Ještě horké rohlíčky obalujeme v cukru s vanilkou.

 

 

 

Vánočka našich babiček

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 1 kg hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 250 g másla, 80 g droždí, 1/4 l mléka, 2 vejce, vanilkový cukr, citronová kůra, sůl, rozinky, mandle, vejce na potření, 3 špejle na uchycení

 

 

 

Postup přípravy: Nejprve si uděláme kvásek z mléka droždí a trochu cukru. Prosátou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru špetku soli, vejce a změklé máslo to vše pořádně propracujeme. Potom přidáme hotový kvásek a vypracujeme těsto, přidáme rozinky a nasekané mandle. Promícháme a necháme kynout nejméně 3 hodiny, když těsto vylézá z mísy propracujeme a necháme dále kynout. Když je těsto vykynuté vytvoříme z něj klasicky (4,3,2) dvě vánočky, které dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, poklademe nasekané mandle, propíchneme špejlemi, aby se nám vánočka neskácela a necháme ještě asi 15 minut odpočinout.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 20 minut, potom teplotu stáhneme na 150 °C a pečeme ještě asi půl hodiny. Jestli je vánočka hotová poznáme, když vytáhneme špejli a těsto se nelepí.
Tato Vánočka je sice pracná, ale velmi chutná.

 

 

 

Taky netradiční - "vyskoč z vody"

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 300 g hladké mouky, 1 kostka margarínu na pečení (Smetol, Hera apod.), půlka kostky droždí, 4 lžíce mléka, špetka soli

 

 

 

Postup přípravy: Droždí rozpustit ve vlažném mléku. Margarín a mouka a špetka soli se promísí, až je z toho jakási sypká směs. Pak přidáme rozpuštěné droždí a vytvoříme z těsta kouli. Do vyššího hrnce napusťte studenou vodu (asi 20 °C) a těsto ponořte až na dno. Asi za 2 hodiny těsto vyplave na hladinu (vyskočí z vody - proto ten název) a je připravené na vykrajování. Placku na vykrajování vyválejte tenší, v troubě tvary ještě nabudou. Když je upečeno, ještě horké se obaluje v moučkovém cukru. No a pak už jen slepit marmeládou. Vykrajuji jeden plný tvar a jeden s otvorem, aby to hezky vypadalo.

 

 

 

 

Plněné perníčky

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 350 g hladké mouky, 1 prášek do perníku, 5 lžic tekutého medu, 200 g cukru, 1 vejce, trochu mléka
Náplň: 100 g cukru, 8 lžic vody, 150 g mletých ořechů, 50 g piškotových drobečků, trochu medu

 

 

 

Postup přípravy: Zpracujeme na vále v těsto, necháme odpočinout. Potom vyválíme plát, vykrajujeme kolečka a upečeme. Vychladlé spojujeme náplní a povrch stříkáme různými polevami. Na náplň svaříme vodu s cukrem, přidáme ořechy a drobečky, promícháme a do hotové přidáme asi 2 lžíce tekutého medu.

 

 

 

Plněné kornoutky

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: Na 55 kousků: 6 bílků, 200 g cukru krystal, 100 g hladké mouky, 200 g strouhaných vlašských ořechů, ztužený tuk na vymazání, hrubá mouka
Náplň: 2 bílky, 140 g cukru, 150 g čokolády na vaření, 50 g ztuženého tuku, 25 vlašských ořechů

 

 

 

Postup přípravy: Bílky ušleháme s cukrem na tuhý sníh, do kterého zlehka vmícháme nastrouhané ořechy a mouku. Vymažeme a vysypeme plech. Z připravené hmoty na něm lžící děláme kruhovité placičky o síle asi 3-4 mm, které postupně asi po osmi kouskách zprudka pečeme v troubě (elektrický sporák 225 °C/plyn stupeň 4) asi 4-5 minut. Horké ihned stáčíme do tvaru kornoutků. Necháme vychladnout.
Mezitím připravíme náplň - ve vodní lázni ušleháme bílky s cukrem do zhoustnutí, až hmota na konci vařečky tvoří špičku a dobře drží tvar. Potom rozpustíme čokoládu s tukem na polevu. Kornoutky namáčíme do čokoládové polevy, kterou na nich necháme ztuhnout a pak teprve naplníme sněhem. Nakonec cukroví ozdobíme půlkami ořechových jader.

 

 

 

Pracny z roku 1900

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 340 g hladké mouky, 160 g moučkového cukru, 160 g másla nebo rostlinného tuku, 70 g strouhaných lískových oříšků nebo neloupaných mandlí, 1 vejce, trochu skořice, strouhaného muškátového oříšku, 2 tlučené hřebíčky, citrónová kůra, trochu mléka (asi 2 lžíce), cukr na obalení, tuk na vymazání formiček

 

 

 

Postup přípravy: Všechny přísady zaděláme na vále v těsto. Necháme asi 30 minut odležet a potom plníme do ztuženým tukem vymazaných formiček. Po upečení ještě teplé obalujeme v cukru. Uložíme do krabice a necháme asi 14 dní odležet.

 

 

 

 

Punčové ořechy

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: Ořechy: 250 g mletých vlašských ořechů, 200 g moučkového cukru, 4 bílky
Punčová náplň: 100 g pomletých piškotů, 50 g másla, 3 lžíce rumu, citrónová šťáva, trošku marmelády

 

 

 

Postup přípravy: Z bílků ušleháme tuhý sníh, do něho po lžících zašleháme cukr a vmícháme ořechy. Lžičkou namáčenou ve studené vodě děláme na plech s pečícím papírem hromádky velké asi jako polovina ořechu. Pečeme velmi zvolna!
Půlky ořechů po vychladnutí slepujeme punčovou náplní: máslo utřeme s cukrem a vmícháme pomleté piškoty, rum, citrónovou šťávu a trošku marmelády. Po naplnění punčovou nádivkou ořechy krásně změknou.

 

 

 

 

Ořechové pusinky

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 3 bílky, 180 g krystalového cukru, 100 g mletých ořechů

 

 

 

Postup přípravy: Bílky ušleháme s cukrem nad párou do zhoustnutí, vmícháme ořechy. Sněhovou masu vložíme do zdobícího sáčku a na vymazaný plech stříkáme kopečky. Sušíme v mírně vyhřáté troubě.

 

 

 

 

Ořechové pusinky II.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 150 g mletých ořechů, 180 g mletého cukru, 3 bílky, 1 lžíce strouhanky
Náplň: 100 g mletého cukru, 150 g másla, 1 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce kakaa

 

 

 

Postup přípravy: Z bílků ušleháme tuhý sníh, vešleháme cukr a mleté ořechy. Malou lžičkou vykrajujeme malé hromádky, skládáme na plech a zvolna sušíme v troubě. Vychladlé spojujeme náplní.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ořechové pusinky III.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 4 bílky, 280 g mletého cukru, 280 g mletých ořechů, 150 g čokolády na vaření, špetka soli

 

 

 

Postup přípravy: Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh, přendáme nad hrnec s horkou vodou, přisypeme cukr a šleháme ještě 10 minut. Vmícháme mleté ořechy a nahrubo nastrouhanou čokoládu. Ze směsi tvoříme lžičkou malé kopečky, skládáme na plech a sušíme v toubě.

 

 

 

 

Moka oválky

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: Na těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g másla, 1-2 žloutky
Na náplň: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g sladkých drobečků z piškotů nebo sušenek, 1 žloutek, 2 lžíce silné černé kávy

 

 

 

Postup přípravy: Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, promneme tuk a pomocí žloutků zaděláme těsto. Z odpočinutého vyválíme tenký plát, vykrájíme oválky a na suchém plechu upečeme dorůžova. Na náplň utřeme máslo s cukrem a žloutky, vmícháme drobečky pokapané kávovým extraktem a dobře promícháme. Slepujeme vždy dva a dva oválky a poléváme polevou, kterou umícháme s cukru a vřelé kávy. Poleva bude lepší, když kávu zavaříme do mléka a přecedíme přes plátno. Zaschlé oválky můžeme přizdobit nápisem moka nebo ornamentem z čokoládové polevy.

 

 

 

 

Londýnské vánoční řezy

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 120 g Hery nebo jiného tuku na pečení, 120 g moučkového cukru, 250 g mouky hladké, 1 vejce, 2 lžičky prášku do pečiva, zavařenina
Povrch: sníh ze 3 bílků, 210 g přesátého moučkového cukru, 140 g strouhaných lískových oříšků
Sypání: sekané mandle (nemusí být)

 

 

 

Postup přípravy: Z tuku, mouky, cukru, prášku a vejce zpracujeme těsto. Necháme asi 30 minut odpočinout. Plech vyložíme pečícím papírem. Těsto vyválíme, namačkáme na plech a potřeme pikantní (nejlépe rybízovou) zavařeninou a přes to rozetřeme bílkovou hmotu. Povrch posypeme jemně sekanými mandlemi (nemusíme!) a zvolna pečeme. Upečený ještě teplý koláč krájíme na malé čtverečky. Necháme asi týden odležet.
Povrch: bílky ušleháme se zrnkem soli do husta, zašleháme přesátý cukr a lehce vmícháme oříšky,

 

 

 

 

Košíčky plněné pudinkovým krémem

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: Na těsto:180 g hladké mouky, 50 g cukru moučka, 100 g másla, 1 žloutek, ztužený tuk na formičky
Na krém: 300 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 4 lžíce cukru moučka, 2 lžíce másla

 

 

 

Postup přípravy: Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, promneme tuk a žloutky zaděláme těsto. Necháme chvilku odpočinout a potom odkrajujeme stejnoměrné kousky, které v tenké vrstvě vtlačujeme do mírně vymaštěných formiček. Upečeme dorůžova, ještě horké vyklopíme a necháme vychladnout. Košíčky si můžeme upéct dopředu jako polotovar.
Krém: v mléce povaříme pudink s cukrem, vyšleháme máslo, které zamícháme do vychladlého pudinku. Necháme ztuhnout a košíčky ozdobně naplníme. Nakonec ozdobíme kousky ovoce nebo ořechovými jádry

 

 

 

Košíčky isidor

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: Těsto: 200 g hladké mouky, 100 g cukru, 1 vejce, 70 g vlažských ořechů, 1 lžíce kakaa, 125 g másla, špetka skořice
Ořechová náplň: 150 g vlažských ořechů, 50 g cukru, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 1/2 dcl rumu
Čokoládový krém: 2 vejce, 75 g cukru krystal, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 150 g másla, 1 lžíce kakaa
Poleva: 100 g čokolády na vaření, 50 g 100%tuku

 

 

 

Postup přípravy: Těsto: suroviny zpracujeme a vtlačíme do formiček (košíčků) upečeme při 175 °C asi 10-15 minut.
Ořechová náplň: vše smícháme. Utvoříme kuličky, které vložíme do upečených košíčků
Náplň: vejce, cukr, ušleháme nad párou do zhoustnutí. Necháme vychladnout pak přidáme máslo, kakao a vyšleháme krém, který sáčkem nastříkáme na ořechovou hmotu. Necháme ztuhnout v ledničce a polijeme čokoládou, dozdobíme strouhanými ořechy.

 

 

 

Kávová zrna

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 30 g hladké mouky, 250 g másla, 120 g mletých ořechů, 120 g mletého cukru
Kávová hmota: 250 g mletého cukru, 100 g másla, 1 žloutek, 60 g mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, 1/2 dcl silné kávy
čokoládová poleva

 

 

 

Postup přípravy: Vypracujeme těsto a necháme ho odležet 1 hodinu v ledničce. Vyválíme plát a vykrajujeme malé oválky, upečeme. Ze surovin na kávovou hmotu vypracujeme hmotu, ze které tvarujeme velká "kávová zrna", do každého zrna protlačíme tupou stranou nože rýhu a polovinu namočíme v čokoládě, lepíme na oválky rybízovou marmeládou.

 

 

 

Irské rozinkové keksy

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 150 g másla, 125 g cukru, 2 vejce, 250 g mouky hladké, 100 g rozinek, 2 lžíce whisky nebo rumu, špetka muškátu, kůra z 1 citronu

 

 

 

Postup přípravy: Rozinky namočíme na 20 minut do whisky, a necháme odležet. Máslo, cukr a vejce ušleháme do pěny, potom přidáme mouku a koření a hněteme, nakonec přidáme rozinky. Z těsta tvoříme lžičkami malé balónky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v elektrické troubě při 200 °C, plyn - stupeň 4, horkovzdušná trouba 180 °C 8-10 minut.

 

 

 

Kašpárci

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 120 g mletého kokosu, 120 g dětské krupičky, 200 g másla, 200 g mletého cukru, 3 lžíce rumu, višně zavařené v rumu, čokoládová poleva, papírové košíčky

 

 

 

Postup přípravy: Máslo s cukrem utřeme do pěny a přidáme kokos, dětskou krupičku a rum. Těsto necháme přes noc v ledničce odpočinout a druhý den děláme kuličky. Dovnitř každé dáme jednu višni (nejlépe naloženou v alkoholu). Plněné kuličky polijeme hustou čokoládovou polevou, tak aby jen stékala a neobalila kuličku celou (kuličky pak vypadají jako šaškovská čepička s rolničkami).
Doporučuji kuličky před poléváním hodně vychladit, aby poleva rychle tuhla. Na vršek každé kuličky vtlačíme do ještě neztuhlé čokolády kostičku barevného kandovaného ovoce. Až poleva ztuhne uložíme každou kuličku do papírového košíčku.
Udržujeme v chladnu.

 

 

 

Fíkové koláčky

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 80 g mletého cukru, 170 g mletých vlašských ořechů, 170 g fíků, 3 bílky, kousky oloupaných mandlí na ozdobu

 

 

 

Postup přípravy: Z bílků ušleháme tuhý sníh a zamícháme cukr, ořechy a jemně nasekané fíky. Na plech s papírem děláme kuličky asi 2 cm v průměru a do každé zatlačíme kousek mandle. Pečeme rychle, ale dobu pečení i teplotu je třeba vyzkoušet.
Cukroví nemusí "docházet".

 

 

 

Fíkové oválky

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 100 g mletého cukru, 100 g mletých ořechů, 100 g mletého perníku, 150 g fíků, rum, skořice

 

 

 

Postup přípravy: Fíky nasekáme nadrobno, smícháme s cukrem a ořechy. Do směsi přidáme tolik rumu, aby vzniklo těsto, které se bude dát rozválet na 4-5 mm. Těsto musíme rozvalovat mezi fóliemi, protože se bude dost lepit. Z těsta vykrajujeme oválky nebo jiné tvary. Aby se formička nelepila a dalo se vykrajovat, namáčíme ji do mletého cukru.
Vykrájené tvary necháme na rovné ploše (na pečícím papíře) do druhého dne oschnout. Po zaschnutí je namáčíme do polevy z bílé čokolády a zdobíme tmavou čokoládou.
Uchováváme v chladu, dobře zabalené v alobalu, aby rum zbytečně nevysychal. Jednotlivé vrstvy proložíme pečícím papírem.

 

 

 

Dvojbarevné ořechové kuličky

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: Žloutková směs: 3 natvrdo uvařené žloutky, 150 g másla, 2 lžíce rumu
Ořechová směs: 150 g práškového cukru, 150 g mletých ořechů, 3 lžíce rumu, 4 lžíce kakaa, 1 bílek nebo 2 lžíce smetany, 100 g mletých ořechů na obalování

 

 

 

Postup přípravy: Smícháme přísady na žloutkovou směs a necháme alespoň 3 hodiny (nebo přes noc) v chladničce dobře ztuhnout. Potom ze směsi "šouláme" maličké kuličky s průměrem 1 cm, klademe hustě na talíř a opět dáme do chladničky. Mezitím připravíme smícháním přísad ořechovou hmotu. Z ořechové hmoty odebíráme kousky, rukama uděláme malou placku, do které zabalujeme žloutkovou kuličku. Hotovou kuličku obalíme v mletých ořeších a dáme do košíčku. Hotové kuličky by měly mít průměr 2-3 cm.

 

 

 

 

Dvojbarevné cukroví

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: I. těsto - pečené: 320 g hladké mouky, 200 g másla (nebo Hery), 200 g mletého cukru, 200 g Solamylu, 1 celé vejce, 1 žloutek, 1 balíček vanilkového cukru
II. těsto - nepečené: 400 g mletého cukru, 50 g másla, 60 g mletých vlašských ořechů, 5 lžic práškového kakaa, 5 lžic rumu

 

 

 

Postup přípravy: I. těsto vypracujeme na vále, rozválíme na placku asi 3 mm silnou, vykrajujeme kolečka a upečeme do růžova. Z těstem se dobře pracuje, nelepí se ani na vál ani na plech.
II. těsto zpracujeme také na vále a vykrajujeme opět stejná kolečka. Toto těsto je lepší vyvalovat mezi dvěma foliemi a trošku podsypávat cukrem.
Pečená a nepečená kolečka slepujeme rybízovou marmeládou. Před uložením do krabičky vyložené alobalem necháme cukroví uschnout, aby tmavé těsto ztuhlo a nepomačkalo se. Na tmavé těsto je možné dát ještě citronovou polevu.
Stačí poloviční dávka, protože je jich moc.

 

 

 

 

Klasická vánoční štóla

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 1/2 kostky droždí, 80 g cukru, 125 ml vlažného mléka, 500 g polohrubé mouky, 240 g rozpuštěného másla, 1/2 lžičky soli, 50 g sekaných mandlí, po 50 g pokrájeného oranžátu a citronátu, po 125 g sultánek a korintek (rozinky), 1/2 lžičky strouhané citronové kůry

 

 

 

Postup přípravy: Na kvásek rozpustíme ve vlažném mléce rozdrobené droždí a 1 lžičku cukru. Přikryté necháme asi 10 minut kynout. Do mísy dáme mouku, 180 g másla, sůl, citronovou kůru a zbylý cukr. Přidáme kvásek a uhněteme hladké těsto. Přikryjeme a necháme kynout asi 1 hodinu. Vmícháme mandle, citronát, oranžát, sultánky a korintky. Necháme znovu kynout jednu hodinu. Předehřejeme troubu na 200 °C. Z těsta vytvoříme oválný bochníček. Válečkem na nudle vytlačíme prohlubeň a překlopíme do ní polovinu těsta. Pečeme asi 60 minut. Horkou štólu pokapeme rozpuštěným máslem a poprášíme moučkovým cukrem.

 

 

Vánoční štola

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 200 g změklého másla, 180 g moučkového cukru, 2 vejce, 3 lžíce rumu, 250 g plnotučného tvarohu, 500 g polohrubé mouky, 100 g rozinek, 1 sáček prášku do pečiva, 1 lžička citronové kůry, 60 g naloupaných nasekaných mandlí, 60 g kandovaného ovoce
Po upečení: 3 lžíce rozpuštěného másla a lžíce rumu, cukr

 

 

 

Postup přípravy: Máslo vyšleháme do pěny, zašleháme postupně cukr, vejce, citronovou kůru. Pak po malých dávkách rum a opět vyšleháme. Vmícháme tvaroh a prosijeme mouku s práškem do pečiva. Vše promícháme, přidáme rozinky, mandle a kandované ovoce. Zpracujeme na hladké těsto, které vyválíme na silný plát. Konce přes sebe přeložéme na střed. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme alobalem a na něj štolu přeneseme. Pečeme opatrně asi 40 minut.

 

 

 

 

Anglické cukroví

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 200 g hladké mouky, 140 g másla, 140 g moučkového cukru, 140 g pomletých vlašských ořechů, 1 vejce, mletá skořice, mletý hřebíček, práškové kakao, marmeláda na slepování

 

 

 

Postup přípravy: Vypracujeme těsto a rozdělíme na polovinu. Do jedné přidáme skořici a hřebíček, do druhé kakao. Vykrajujeme kolečka a polovinu z nich uděláme s dírkou. Po upečení slepujeme s marmeládou.

 

 

Babiččiny marokánky

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 200 g lískových oříšků - nasekat, 50 g vlašských ořechů - namlít, 140 g kandovaného nebo sušeného ovoce - nadrobno nakrájet, 150 g cukru moučka, 30 g hladké mouky, 250 g másla, 1 kondenzované slazené mléko

 

 

 

Postup přípravy: Vše smíchat a rozpustit nad parou, nechat vychladnout, dělat na pečící papír na plech MALÉ kupky (protože se roztečou a bude z nich kolečko) daleko od sebe, ať se nespojí. Vychladlé mažeme ze spodní strany čoko polevou.

 

 

 

Boží milosti

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 500 g hladké mouky, 145 g másla, 2 vejce, 1 žloutek, špetka soli, 60 g moučkového cukru, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce mléka nebo smetany, olej na smažení, moučkový cukr na obalování

 

 

 

Postup přípravy: Na vále dobře vypracujeme vláčné hladké těsto (alespoň 15 minut) Těsto rozdělíme na 2 díly a z každého vyválíme plát o síle asi 2 mm. Rádýlkem rozkrájíme na čtverečky, které smažíme dorůžova v dostatečném množství tuku tak, aby byly potopené.
Vyfouknou se jako peřinky. Teplé obalíme v cukru.

 

 

 

Boží milosti II.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 200 g polohrubé mouky, 3 žloutky, 4 lžíce husté sladké smetany, 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva, 1 lžíce rumu, špetka soli, 1/2 l oleje, 100 g moučkového cukru

 

 

 

Postup přípravy: Mouku promícháme s práškem do pečiva, prosejeme na vál a uděláme důlek. Přidáme smetanu, rum, žloutky, sůl a vše promícháme. Vypracováváme těto, až se objeví puchýřky vzduchu. Z těsta uděláme kouli, rozdělíme ji na 4 porce a přikryjeme utěrkou, aby nevyschlo. Každou porci tence vyválíme, snažíme se co nejméně podsypávat moukou. Mírně prosušené plátky těsta nakrájíme nožem na pásky dlouhé 15 cm a široké 3 cm. Každý pásek nařízneme uprostřed po délce asi 5-6 cm a jeden konec opatrně prostrčíme otvorem. V hrnci rozehřejeme olej. (Teplotu tuku vyzkoušíme vhozením kousku těsta - pokud ihned zrůžoví a vyplave, můžeme začít smažit.) Boží milosti postupně vkládáme do oleje a smažíme po obou stranách dozlatova. Vyjmeme a položíme na papírový ubrousek, abychom je zbavili přebytečného tuku. Okapané boží milosti sypeme moučkovým cukrem.

 

 

 

Bradavice

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 150 g tuku (nejlépe domácího sádla), 150 g cukru, 200 g polohrubé mouky, 60 g hořkého kakaa, 1 sáček vanilkového cukru

 

 

 

Postup přípravy: Ze surovin zpracujeme tuhé těsto, které bývá trochu drobivé a necháme odpočinout. Potom tvoříme malé kuličky, které trošku zploštíme dlaní - budou trochu popraskané, ale tak to má být! Zploštělé kuličky klademe na plech vyložený pečicím papírem, pečeme v mírné troubě a hodně hlídáme, díky vyššímu obsahu kakaa se snadno připalují!
Po upečení a vychladnutí zdobíme citrónovou polevou a půlkami vlašských ořechů.

 

 

 

 

Čínské čtverečky

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 200 g másla nebo rostlinného tuku, 200 g moučkového cukru, 2 vejce, 2 lžíce medu, 200 g mletých neloupaných mandlí, 2 lžíce kakaa, 400 g hladké mouky, tlučený badyán, skořice a hřebíček podle chuti
Čokoládový krém: 250 g másla, 1 žloutek, 200 g změklé čokolády

 

 

 

Postup přípravy: Máslo dobře utřeme a postupně do něj zašleháme cukr, vejce, med, mandle a kakao. Okořeníme (dost výrazně!), zahustíme moukou a necháme odpočinout v chladu. Vyválíme, vykrájíme malé čtverečky, naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem a polovinu ozdobíme nudličkami loupaných mandlí (jako čínské písmo). Upečené vychladlé čtverečky spojíme čokoládovým krémem nebo Nugetou.
Čokoládový krém: máslo utřeme do pěny, přidáme žloutek a změklou čokoládu.

 

 

 

Anglické kokosky

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 100 g másla nebo Hery, 1 vejce, 150 g hnědého cukru, 150 g hladké mouky, 1/2 malé lžičky prašku do pečiva, 75 g mletého kokosu, 50 g ovesných vloček, 2-3 velké lžíce Tatry

 

 

 

Postup přípravy: Tuk, vejce a 125 g cukru utřeme. Přidáme mouku s práškem do pečiva, 50 g kokosu, vločky. Po zpracování dáme na 1-2 hodiny do chladna. Zapneme troubu na 175 °C a necháme předehřát. Plech vyložíme pečícím papírem. V misce smícháme zbytek kokosu, trochu vloček a 25 g cukru. V druhé misce je kondenzované mléko. Z těsta umotáme 45 kuliček, které namáčíme v mléku a potom obalíme kokosovou směsí. Klademe je na plech s papírem a pečeme asi 15 minut. Někdy se mírně rozjedou, ale neni to na závadu.

 

 

 

Citronové hvězdičky

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 200 g másla, 2 žloutky, 5 lžic práškového cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce sekaného citronátu, 2 lžíce strouhané citronové kůry, špetka soli, špetka prášku do pečiva, 100 g bílé čokoládové polevy, drobné perličky na ozdobu

 

 

 

Postup přípravy: Citronát, kůru a rum rozmixujeme. Máslo, cukr a žloutky vymícháme, přidáme mouku s práškem a solí a rozmixovanou směs. Zpracujeme na těsto a 2 hodiny chladíme v chladničce. Potom vyválíme na sílu 5 mm a vykrajujeme hvězdičky. Pečeme asi 10-12 minut. Vychladlé polejeme polevou, po obvodu nasypeme perličky a necháme ztuhnout.

 

 

 

Burisonové hrudky

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: půlka másla, balíček karamelek, 1 sáček obyčejných burisonů

 

 

 

Postup přípravy: Ve vodní lázni se rozpustí máslo s karamelkama a vsypou se burisony. Z hmoty tvoříme hrudky. Příchuť karamelek může být libovolná. Je to výborné cukroví, které zvládnou i děti.

 

 

 

Burisony v karamelu

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 1/2 másla, 3 baličky karamelových bonbonů TOFFO, 1 balíček obyčejných burisonů

 

 

 

Postup přípravy: Ve vodní lázni necháme roztopit máslo a karamelové bonbony, pak přidáme burisony. Tvoříme jakékoliv tvary a dáváme je na pečící papir a necháme ztuhnout. Nedáváme péct!

 

 

 

Mrkvánky

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 150 g nastrouhané mrkve, 250 g tuku, 350 g polohrubé mouky

 

 

 

Postup přípravy: Z mrkve, tuku a mouky vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Z těsta vyválíme středně silný plát a vykrajujeme různé tvary. Pečeme v mírně vyhřáté troubě a ještě horké obalujeme v cukru.

 

 

 

Mozartovy kuličky II.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 100 g mletých ořechů, 150 g moučkového cukru, 2 bílky, asi 100 g nugátových bonbonů, čokoládová poleva

 

 

 

Postup přípravy: Mleté ořechy promícháme s prosátým cukrem a zpracujeme s bílky, které jsme předem vidličkou rozšlehali. Bonbóny nakrájíme na kousky, obalujeme ořechovou hmotou a namáčíme v čokoládové polevě. Necháme ztuhnout a potom uložíme.
Doba rozležení je asi 1 týden.

 

 

 

 

Nepečené kokosky

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: Na 60 kousků: 300 g piškotů (nejlépe cukrářských), 400 g krystalového cukru, 100 g vody, 180 g másla, 200 g strouhaného kokosu, 4 lžíce rumu, 120 g čokolády na vaření nebo tukové čokoládové polevy

 

 

 

Postup přípravy: Piškoty nastrouháme. Cukr a vodu svaříme na sirup, který ještě horký vlijeme do mísy na rozdrcené piškoty, promícháme. Do ušlehaného másla přidáme kokos, piškotovou směs a rum. Zpracujeme v těsto. Ještě teplé zformujeme na omaštěném papíru do plátu silného asi 1–1,5 cm a necháme vychladnout. Pak rozetřeme polevu. Můžeme nechat hladké nebo dozdobit vlnkami vidličkou, položit půlky mandlí atd. Vychladlé nakrájíme na čtverečky 2x2 cm.

 

 

 

 

Ohavečské hrudky

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: perník na strouhání, mléko, rum, čokoláda na vaření, kokos

 

 

 

Postup přípravy: Z perníku nakrájíme kostky z 1 balení 15-20 podle toho, jak chceme veliké hrudky. Do talíře připravíme mléko a rum podle chuti, jak kdo má rád. Kostku lehce napíchneme na vidličku a namočíme v mléce s rumem, pak v čokoládě a nakonec obalíme v kokosu. Necháme 3 dny odležet. Do mléka z rumem namáčíme kostky lehce a rychle, aby se perník nerozmočil.

 

 

 

 

Ohavečská bowle

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 1 litr červeného vína (Modrý Portugal, Frankovka), 1 kompot jahod, 1 kompot ananasu, 1 kompot mandarinky, (můžeme přidat i višně), hrst vlašských ořechů, kousek skořice, 2 dcl 40% vodky, 2 dcl rumu (dle chuti), sekt

 

 

 

Postup přípravy: Víno, kompoty, skořici, ořechy, vodku a rum smícháme. Necháme v lednici 1 den uležet. Při podávání nalijeme půl sklenice bowle a dolijeme sektem. Mohu doporučit nejen o vánocích, ale taky při pořádání párty. Výborné!

 

 

 

Ořechová vánočka

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience: 250 g mletého cukru, 1 Hera, 7 vajec, 200 g ořechů, 100 g hrozinek, 200 g polorhubé mouky, prášek do pečiva, kakao

 

 

 

Postup přípravy: Rozpuštěnou, zchlazenou heru, cukr a vejce ušleháme do pěny. Přidáme mleté ořechy, rozinky, mouku a prášek do pečiva. Když je tuhá, přidáme 3 lžíce mléka. 1/3 těsta obarvíme kakaem. Dáme do vymazané a vysypané formy na vánočku. Pečeme v mírné troubě při 180 °C.

 

 

 

 

Zpet