PLNĚNÉ PAPRIKY

     suroviny na papriky:        suroviny na omáčku:
        10 paprik
      400 g mletého masa
      100 g cukety
          1 cibule
             sůl
             pepř
       mletá sladká paprika
         (1 vajíčko)
     2 cibule
   3 lžíce sádla (tuku)
   3 lžíce hladké mouky
      sůl
   1 lžička cukru krupice
   1/2 lžičky tymiánu
      bobkový list
     2 kuličky celého pepře
     5 lžic rajčatového protlaku
Nejlepší jsou slovenské papriky se středně silnou stěnou, rovnoměrné a střední velikosti. Z paprik opatrně odstraníme stopku a semeník - paprika musí zůstat vcelku, aby se dala plnit nádivkou. Očištěné papriky samozřejmě omyjeme a necháme okapat. Na přípravu náplně můžeme použít prakticky jakékoliv mleté maso (lze nahradit i sójovým masem), osolit a okořenit jej (stačí pepř a paprika, ale lze také použít koření na mletá masa), přidat vajíčko a promíchat. Nastavit náplň lze například přimícháním strouhané cukety nebo vařené rýže. Někdo zase přidává kostičky uzeného masa. Hotovou nádivkou naplníme papriky (pomáháme si lžičkou, kterou náplň stlačujeme) a vložíme je do připravené rajské omáčky.
Příprava omáčky:
Oloupeme si cibuli a pokrájíme ji na kostičky. V kastrolu si rozpálíme 3 lžíce tuku (olej, sádlo) a cibuli na něm lehce osmahneme. Přidáme hladkou mouku a vytvoříme cibulovou jíšku. K ní přimícháme rajčatový protlak a koření. Za stálého míchání ředíme postupně vodou, až vznikne omáčka požadované hustoty. Necháme ji asi 10 minut povařit, vyjmeme z ní bobkový list a rozmixujeme jí, aby byla hladká. Vrátíme ji do kastrolu, vnoříme do ní naplněné paprikové lusky a vaříme. Vaříme je v kastrolu přikrytém pokličkou na mírném plameni asi 20 minut (záleží na velikosti paprik). Občas lehce promícháme, papriky otočíme a dbáme na to, aby se nepřichytily ke dnu kastrolu. Podáváme s těstovinami nebo s houskovým knedlíkem.

                                                    KLIKNI......................