1/ HOUBOVÝ SALÁT
3l vody, 6 dg soli dát do varu a přidat 1kg hub / může být i více / ,
vaříme 3min., scedíme a prolijeme studenou vodou.
NÁLEV:
3l vody, 6dg soli, 30dg cukru přivést do varu a přidat 1kg paprik nakrájených
na nudle.
Přidat 20 kuliček nového koření a 6 bobkových listů.
Až je paprika poloměkká přidáme 1kg cibule nakrájené na nudle
a 4dl octa.
Vše vaříme do měkka odstavíme a přidáme uvařené houby,
zamícháme a necháme stát do druhého dne.
Druhý den plníme do sklenic a sterilujeme 3min. při teplotě 80st.
2/ HOUBOVÝ SALÁT
INGREDIENCE:
2 kg hub
¾ kg cibule
1 kg paprik
¼ l oleje
60 dg kečupu nebo rajčatového protlaku
35 dg cukru
¼ l octa
3 kávové lžičky soli
1 lžička mletého hřebíčku
3 lžičky Nového mletého koření
1 polévková lžíce mletého pepře
POSTUP:
Houby,cibuli, papriku a polovinu dávky oleje dáme dusit doměkka.
Potom přidáme ostatní ingredience a vše zamícháme.
Dáme do sklenic a přidáme do každé sklenice bobkový list.
Sterilujeme 1 hodinu na 100 stupních C.
POZNÁMKA: Celý bobkový list bych nedával. Stačila by čtvrtka.
3/ HOUBOVÝ SALÁT:
INGREDIENCE:
Přibližně 1,5 kilogramu čerstvých tvrdých hub (nejlepší je hřib dubový, hřib pravý), 1 kilogram papriky, 0,5 kilogramu cibule, 1 litr vody,
100 mililitrů octa, 120 mililitrů oleje, 100 gramů pískového cukru,
velká sklenice kečupu, 20 gramů soli.
POSTUP:
Postup přípravy houbového salátu
Očištěné houby nakrájíme na menší plátky, papriky na nudličky.
Poté houby a papriku zalijeme vodou a necháme přibližně 10 minut povařit a poté scedíme. Zvlášť povaříme na plátky pokrájenou cibuli s octem, cukrem, solí a olejem. Houby zalijeme vychladlým nálevem,
přidáme kečup a vše dobře promícháme. Sklenice po naplnění zavíčkujeme, dobře utěsníme a necháme sterilovat 20 minut při teplotě 85°C.
Houbový salát necháme vychladnout a poté jej po 24 hodinách ještě jednou sterilujeme.
4/ HOUBOVÝ SALÁT
INGREDIENCE:
1kg cibule, 1kg paprik, 1,5 kg hub,30 dkg cukru, 6dkg soli, 1/4 l octa,
1,5 l vody,1 lžička celého pepře, 1 lžička nového koření, 6 lupínků bobkového listu / trochu rozdrtit/ a špetku kmínu.
POSTUP:
Houby rozkrájíme /raději nahrubo / a povaříme, scedíme a necháme vychladnout. Zatím si nakrájíme cibuli na kolečka, papriky na nudličky
a ze zbývajících surovin připravíme nálev. Vychladlé suroviny smícháme
a necháme 24 hodin stát. Pak naplníme do skleniček a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 stupňů Celsia. Záruční doba i 2 roky.
Výborný ke všem pokrmům i jako přesnídávka k pečivu
5/ HOUBOVÝ SALÁT
INGREDIENCE:
2 kg tvrdších hub
60 g soli
100 ml octa 3 l vody
1 kg cibule
1 kg paprik
Nálev
3 l vody
300 g pískového cukru,
200 ml octa
60 g soli
5 bobkových listů, 20 zrnek pepře
POSTUP:
Houby nakrájíme a vaříme je asi 20 min v osolené a okyselené vodě.
Poté je scedíme a propláchneme. Cibuli a papriky nakrájíme a povaříme asi 10 min v nálevu. Všechny suroviny promícháme, naplníme do sklenic, uzavřeme a sterilujeme 20 min. při teplotě 85 stupňů celsia.
6/ HOUBOVÝ SALÁT
INGREDIENCE:
700 g čerstvých hub
5 kuliček pepře
1 bobkový list
2 lžíce octa
1 lžíce oleje
200 g uzeniny
1/4 celeru
2 papriky
3 vejce natvrdo
tatarská omáčka
sůl
POSTUP:
Očištěné, nakrájené a omyté houby povaříme asi 10 minut v osolené vodě ochucené lžící octa, lžící oleje, pepřem a bobkovým listem.
Vařené houby vyjmeme cedníkem, dáme okapat a částečně zchlazené vložíme do mísy. Přidáme nadrobno nakrájené maso, nastrouhaný celer, nadrobno nakrájené papriky, na kostičky nakrájená vejce a promícháme
s tatarskou omáčkou. Necháme krátce rozležet a podáváme s pečivem.
7/ HOUBOVÝ SALÁT
INGREDIENCE:
1 kg hub
1/2 kg paprik
1/2 kg cibule
Nálev na 1 kg hub:
1,5 l vody
1/2 l octa
40g soli
200 g cukru
6 ks umělého sladidla
2 ks bobkového listu
12 ks nového koření
4 celé pepře